„Înțeleg că sunt peste 200 din cei 2.500 care ne-au scris. Toată lumea care a solicitat să participe fără îndoială poate participa. Chiar dacă am stabilit că până astăzi (vineri-n.r.) la ora 12.00 cine vrea să se înscrie, am prelungit programul până în seara asta. Cine dorește să aibă un punct de vedere o să-i primim și o să își spună părerea că e asta e rolul consultării. Sunt peste 200”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiției.
Presa nu va avea acces în interiorul sălii unde va avea loc consultarea.
„O să ies și o să vă anunț după consultare. Regulile le-am stabilit acolo, de comun acord, cu cei cu care am organizat consultarea. Am stabilit niște reguli. Eu la finalul consultărilor o să anunț un punct de vedere. Pentru presă am stabilit un loc în care este presa, exact ca la Parlament în care cei care organizează dezbaterea stabilesc niște reguli, am stabilit și acum. Cine iese de la dezbatere poate avea un punct de vedere, la fel eu voi avea un punct de vedere”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, Florin Iordache.
Proiectele privind grațierea și modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justiției urmând să propună luni modalitatea de promovare, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului, au menționat joi pentru MEDIAFAX surse politice.
Sursele citate au precizat că Florin Iordache va decide modalitatea în care vor fi promovate cele două OUG luni seara, după consultările publice pe care le va avea pe această speță.
Retragerea sau renunțarea la proiectele respective nu este însă în niciun fel luată în calcul.
Variantele asupra cărora ministrul Justiției va decide luni sunt menținerea OUG și adoptarea în Guvern, trimiterea la Parlament ca inițiative legislative sau angajarea răspunderii Guvernului asupra acestui pachet legislativ, au mai arătat sursele citate.
„În data de 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00, Ministerul Justiției organizează o dezbatere cu privire la proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală; proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse. Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, publicat pe site-ul instituției.
Instituția precizează că înscrierea participanților se face prin transmiterea unui mesaj la adresa: [email protected] până la data de 27 ianuarie 2017, ora 12.00, urmând ca în cazul asociațiilor legal constituite, numărul participanților să fie de două persoane/asociație. Totodată, timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual, dezbaterea urmând să aibă loc la sediul Ministerului Justiției, capacitatea sălii fiind de maxim 50 de persoane.